også med bilture uden campingvogn - og andre ting
Vi var fremme ved den 25. maj før den første campingtur startede i år.
Vi kørte hjemmefra omkring kl. 9:50 for at bevæge os i retning af Bornholm.
Efter en tur over Fyn og Sjælland til Sverige nåede vi frem til færgen i Ystad kl. ca. 15:55. Vi skulle sejle til Rønne kl. 16:30 og være fremme i Rønne kl. 17:50. Færgen var ca. 8 minutter forsinket og vi kom i land i Rønne ved godt 18-tiden og var på Nordskoven Strand Camping ca. kl. 18:15 og fandt en plads, stillede telt op og spiste sen aftensmad og gik trætte i seng ca. kl. 22:30.
Vi kørte ialt 388,1 km denne dag.
Der er mange andre campingpladser på Bornholm - se flere på oversigten hos Sørens Camping
Legepladsen i forgrunden lige ved inkørslen og informationsbygningen - og på arealet bagved, fandt campingmessen sted sidste år. I år måtte Sørens Camping desværre aflyse messen pga. sygdom.
Lørdag (26. maj) var vi en tur i Rønne for at købe lidt ind - ellers nøjedes vi med at gå til stranden og lidt rundt for at se på omgivelserne.
Denne dag kørte vi en rundtur og startede fra campingpladsen kl. 10:45 med retning mod Hasle. Vi kørte ud til Sorthat Strand, hvorfra vi viser nogle billeder.
Sorthat-Muleby, bydannelse på Vestbornholm mellem Rønne
og Hasle; 561 indb. (2013). Sorthat-Muleby er dannet af de to byer Sorthat og Muleby, begge ved den gamle landevej Rønne-Hasle, men adskilt af Muleby Å. Den fungerer hovedsagelig som satellitby for de to større byer og har især efter
lukningen i 1998 af Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik vest for Muleby kun få lokale arbejdspladser.
Mellem de forladte fabriksbygninger og Østersøen ligger Smaragdsøen og Pyritsøen, to vandfyldte, tidligere
lergrave.
Referat: Karl Bencke: Sorthat-Muleby i Den Store Danske, Gyldendal.
Kirken har ikke altid haft det nuværende udseende. Det høje spidse spåntag blev først bygget i det 16. århundrede. Før den tid fremtrådte kirken med en krenoleret borgmur omkring det tredje stokværk. Kirken er nemlig opført som et fæstningsanlæg. I ufredstider var Bornholm, med sin beliggenhed, overladt til sig selv, og kirken har blandt andet skullet være tilflugtssted mod de gotlandske og vendiske sørøvere, som i kirkens bygningsperiode omkring 1165 gjorde Østersøen usikker.
Læs mere om bl.a. Lundestenen på næste side