også med bilture uden campingvogn - og andre ting
Middelaldercentret er for alle, både voksne og børn. Jeg så en skoleklasse fra Rønne, som var på besøg og det så ud til, at de havde det rigtig festligt.
Der er rundvisninger fra kl. 13-15 mandag til fredag med forskellige temaer fra 1.5. - 23.6. og igen 14.8. - 29.9.
I højsæsonen - skolernes sommerferie - er der rigtig meget at opleve på middelaldercentret - og særligt i børnehøjde!
Jeg kigger her ind i Farverens hus. Det er lidt trange forhold de levede under.
Billedet viser stormandsgårdens køkken, hvor guiden fortalte mig, at der for et stykke tid siden var et hold spejdere og de havde medisterpølse med til hele flokken, så da var der ikke bare et bål som på billedet, men bål hele vejen rundt på platformen og så med jernriste over, var der fine muligheder for at grille pølser til mange.
Og når vi så kommer ind på den anden side af muren med ildstedet er der en fiffig indretning, så der kunne være varme i naborummet. Den hvide udbygning med glas i hullerne kunne varme rummet op når man fra den anden side skubbede gløder ind til venstre i ovnen på billedet over dette. Så kom der varme fra denne og ind i det andet rum!
- og sådan noget får man nok kun at vide, når guiden fortælelr det. Ham stødte jeg heldigvis på flere gange og fik en masse spændende information, så hvis jeg kommer der igen en gang tror jeg nok, at jeg vil vælge at få en guidet rundtur.
Stormandsgården består af flere huse, stuehus, køkkenhus, stald, tårn, andagtshus og to små stenhuse (kølige lagerrum). Jeg har vist billeder fra køkkenhuset og stuehuset. Og nu er jeg gået ind i tårnet hvorfra man kunne holde øje med ubudne gæster.
Og så lige et sidste billede fra Middelaldercentret.
Jeg fandt senere ud af, at jeg faktisk ikke har set nær det hele, så hvis jeg får mulighed for at komme til Bornholm igen vil jeg helt sikkert herind igen for at se på mere. Jeg mødte guiden fra billedet med tårnet da jeg var på vej ud og hun spurgte om jeg allerede skulle gå. Jeg svarede, at jeg havde planlagt et par ting mere jeg gerne ville se og så sagde hun med et smil: Typisk turisttur. Billedet viser Stormandsgårdens palisadeindhegning som skulle holde ubudne gæster ude.
Billetten fra Middelaldercentret gælder i en uge og den gælder også til Hammershusudstillingen. De anbefaler at man går ind og ser denne udstilling inden man går op i Hammershusruinerne, for at man bedre kan danne sig et indtryk af, hvordan stedet var indrettet.
Jeg viser mit første billede fra Hammershus, hvor jeg holder på P-pladsen med udsigt mod ruinen og udstillingsbygningen i den hvide bygning. Denne bygning bliver fjernet om et stykke tid når et nyt infocenter er færdigbygget.
Efter at have været inde i en af de blå containere, der ses på det lille billede længere oppe for at få yderligere informationer om bl.a. det ny Info-center som man bygger på og om de renoveringsarbejder der har foregået i selve ruinbyen - kigger jeg nu ned mod det dalstræk, der går til venstre for vejen til ruinen
På næste side bevæger jeg mig rundt inde i ruinen. Det var en lidt kold fornøjelse fordi der var vind og også noget, der lignede havgus. Men det er spændende at se på hvad man kunne og gjorde i gamle dage. Jeg har aldrig betragtet mig selv som specielt historie-interesseret, men jeg må nok erkende, at jeg i løbet af de seneste par ture har fundet nogle ting, som jeg har fundet meget interessante.
Kig videre på næste side
- eller gå tilbage til foregående side