også med bilture uden campingvogn - og andre ting
Jeg kørte ud til Grenen og rundt på P-pladsen og så afsted igen. P-pladsen ved Grenen og i Højen må kun benyttes med P-billet, så derfor stoppede jeg ikke - jeg gider ikke betale for alt, så nogen ting må
jeg jo gå glip af. Der var så vidt jeg kunne se heller ikke nogen ledige pladser uden at der blev en lang spadseretur ind til hvor Sandormen kører fra.
Nå, men ingen bitre udladninger her. Jeg ville dog godt have været ud
til Grenen. Det er mange år siden jeg var der sammen med mor og far.
Men da jeg så kørte derfra igen og kom næsten tilbage til vippefyret tog jeg den første vej ud af rundkørslen og kom nu ud forbi vejen til Skagen Nordstrand. Jeg tænkte at jeg ville køre derind for at se, hvordan der så ud der. Der er et militær anlæg derude, men fuld offentlig adgang til stranden når man er lidt forbi det indhegnede militærområde.
Og herude kom jeg så til en P-plads med to skilte, som fortæller, at jeg nu er nordligere end hvis jeg var kommet ud til Grenen. Der var kun ganske få biler her.
Ved Grenen var der ikke en ledig parkeringsplads uden at man skulle et stykke væk fra hvor udstillingsbygningen om Grenen var. Så det var fint at opdage, at man kan komme ud til vandet ved Skagen uden at det myldrer med mennesker. Er man godt gående kan man da gå herfra over til Grenen og retur - eller følge en af de ture der er indtegnet på kortet herunder.
Jeg spiste mine medbragte knækbrødskiver her.
Det blæste temmelig meget og jeg tog min vinterjakke på og så gik jeg en tur på stranden, som det vil fremgå af nogle af de næste billeder - og så kørte jeg videre efter at være blevet blæst godt igennem.
Nordstrand: Adgang fra Buttervej og Batterivej. Nordstrand er reelt Danmarks nordligste punkt, idet Grenen vender mod øst, som det også kan ses på planchen ovenover.
Jeg gik mig en tur ud på stranden med vinterjakke og en varm kasket på. Det blæste temmelig meget - i hvert fald i forhold til hvad jeg bryder mig om - men det er jo sundt med frisk luft, så jeg gik rundt på stranden et stykke tid.
Her ved Kandestederne er der betonvej.
Kandestederne: Kandestedvej ender på stranden, hvor det er lovligt at køre i bil. Stranden er ganske bred og fast og med høje klitter, der giver en fantastisk udsigt over havet og det flade landskab. En fredelig badestrand iflg. Visitnordjylland.
Den dag jeg var der ville jeg nu ikke turde køre ned på stranden idet der var vand ind over sandet tæt op mod betonvejens afslutning.
Jeg er nu kørt ind i land igen og stoppet ved parkeringsanlægget ved Råbjerg Mile. Her er tung sand at gå i på vej op på Råbjerg Mile. Sandet bliver meget mere fast lidt længere oppe.
Danmarks største vandreklit, som ikke er standset med tilplantning, hedder Råbjerg Mile og "ligger" lidt syd for Skagen og kort fra Kandestederne.
Milen er ca. 1000 meter på hver led, indeholder 3,5 millioner m3 sand, op til 40 meter høj og dækker et areal på ca. 2 kvadratkilometer - og så vandrer klitten 15 meter årligt mod nord-øst. Det vil derfor sige, at om ca. 100-200 år er hovedvejen til Skagen dækket af sand, og at træer og lignende, som efterhånden bliver dækket af Råbjerg Mile, dukker op på den anden side ca. 40 år senere. Det samme gør små "milesøer", som er fordybninger forårsaget af det varierende grundvandsniveau. Disse søer er i starten fattige på næring og vegetation, men efter lidt tid vender planterne tilbage iflg. oplysningerne på Visitnordjylland.
Den lidt barske natur kan opleves ved Kandestederne og Skiveren. Råbjergvej ender på stranden. Meget bred og fast sandstrand med god plads til både solbadning og leg, som boldspil og drageopsætning. Sådan står stranden beskrevet på nettet, men lige den dag jeg var der holdt det ikke helt stik. Se billederne herunder.
Det var her ved Skiveren at tidligere statsminister Jens Otto Krag havde sommerhus.
Det Blå Ishus - eller Den Blå Kiosk - er muligvis Tversteds største attraktion. Hvert år fra påske valfarter danskere fra nær og fjern
til Tversted Strand for at få et kræmmerhus i et af Danmarks bedste ishuse.
Siden 1920 er der blevet solgt is og andre søde sager fra den lille kiosk ved første klitrække i Tversted. Mange nordjyder, unge som gamle, husker
sommerens ture til ishuset for at se solnedgangen og selvfølgelig få en isvaffel med kugler og guf.
Det hænder dog også, at du i den til tider lange kø møder folk, der kommer langvejs fra, og det er ikke tilfældigt.
Stedet laver nemlig sin egen hjemmelavede guf, og det er i særdeleshed den, der gør, at folk bliver ved med at komme igen, år efter år.
Ishusets åbningstider er varierende, men hvert år fra påske til midt oktober
er der generelt åbent fra kl. 12 til solnedgang (eller til der ikke er flere kunder) fra mandag til søndag. Den Blå Kiosk, Tannisbugtvej 125C, Tversted, 9881 Bindslev, 98 93 13 76
Om Tversted. Tversted er en lille hyggelig landsby bebygget med smukke, gamle huse i egnens stil - og den blå iskiosk. Hvis du kører direkte gennem Tversted med de hyggelige gamle huse, holder du på en af vestkystens bedste og bredeste strande, med høje klitter og store vidder. Stranden er en oplevelse på alle årstider. På bygaden finder du hyggelige gallerier og små kunsthåndværkere, der laver keramik, glaskunst, strik og billedkunst af høj kvalitet.
- og her starter jeg med en rundtur på campingpladsen for at vise lidt om den forskelligartede natur der er på pladsen.
Læs videre på næste side
Gå tilbage til foregående side