også med bilture uden campingvogn - og andre ting
Jeg kørte tilbage fra Jerup Strand til vejen mod Skagen og svingede så herfra ind til Ålbæk Havn, hvorfra billedet er taget. Jeg har altid godt kunne lide at bevæge mig rundt på et havneområde og se lidt på hvad der foregår.
Der står Ålbæk Fiskeauktion 1942 på huset her midt i billedet. Ålbæk Havn anløbes dag og nat iflg. havnens hjemmeside. Der er hjemmehørende ca. 130 lystbåde og 25 fiskefartøjer. Der er mange gode grunde til at kigge lidt nærmere på Aalbæk.
På min videre færd i retning mod Skagen gjorde jeg holdt ved Bunken Strand. Der er en stor P-plads, hvorfra der en en sti ud til stranden. Jeg gik en tur derud og endte på toppen af denne klitrække, tog nogle billeder, hvoraf det ene er dette med udsigt ned over stranden.
Jeg kørte videre mod Skagen og kom så til vejen ind til Den tilsandede Kirke. Her er jeg på vej ind mod Den tilsandede Kirke ved Skagen. Der er en pæn lille spadseretur derind fra P-pladsen. Jeg så iøvrigt, at de i kiosken ved P-pladsen sælger is som ved Tversted, samme fabrikat og tilberedning, men her er prisen til gengæld 38 kr.!
Tårnet blev i 1903 fredet som fortidsmind og vedligeholdes nu af Miljø- og Fødevareministeriet.
Døbefonten og det murede alterbord er stadig begravet under sandet. En prægtig altertavle med over 60 forgyldte træfigurer og et engelsk skab med alabastfigurer er blandt det forsvundne inventar. Den forgyldte knop på alterkalken er det eneste middelalderlige levn fra den gamle kirke, som findes i Skagens nuværende kirke. Fra tiden efter reformationen i 1536 er der kun to lysestager fra 1598 og altersølvet. Da kongen gav tilladelse til at lukke kirken solgte man murene til nedbrydning og genbrug. De blev dog kun fjernet over de sanddynger, der havde lejret sig ved kirken og murene er derfor bevaret i op til 3 meters højde. Sandlaget over kirkegulvet blev efterhånden 4-5 meter tykt. Tårnet skulle bevares som sømærke og blev kalket hvidt i 1816.
Da Skagen blev købstad i 1413 var kirken mindst 25 år gammel. Kort efter 1450 blev kirken forlænget mod vest og fik tårn. Med sine 45 meter var kirken nu en af Vendsyssels længste kirker. Den havde sakristi og våbenhus. Kirkens mure var kun lidt over 5 meter høje og tagryggen lå lige under det mellemste vindue i tårnets østside (herover).
Så har jeg kringlet mig ind gennem de små gader i Skagens indre ved hjælp af GPS'en og er nu kommet ud til Det Hvide Fyr, som nu ikke bruges som fyr mere, men til bl.a. kunstudstillinger.
Og fra næsten samme position har jeg taget dette billede af Vippefyret, som oprindeligt blev opført i 1627 og var Danmarks første vippefyr med åben brændekurv. Princippet er enkelt, man vipper kurven ned til jorden og fylder den med bærndbart materiale og tænder op. Når fyret vippes op, kan den brændende kurv ses på lang afstand.
Fyret er her fotograferet i modlys. Vippefyret tændes hvert år Sankthans aften hvor mange mennesker samles omkring det. Fyret blev rekonstrueret af Carl Locher i 1913 i anledning af Skagen bys 500 års jubilæum. Senere rekonstrueret i 1958.
Den røde bus midt i billedet er en Bedford bus fra 1937. Kystmuseets gamle bus kører med guide på rundt til havnen, gennem de gamle bydele, forbi fyrene og til Grenen. Turene køres fra starten af juni til sidst i oktober på mandage, onsdag og torsdage.
Følg mig videre på turen her
eller gå tilbage til foregående side