også med bilture uden campingvogn - og andre ting
1. august kørte jeg mig en lang tur og første foto er fra en rasteplads mellem Møldrup og Skørping med en hel masse forklaring på kalkforekomsterne og kilderne i Rold Skov.
Kalken, naturen og kulturhistorien
Under Rold Skovs træer ligger det kalk og skrivekridt, som hele Danmark hviler på. De berømte kilder fødes dybt nede i kalken, og hvor den som her i Rold Skov kommer op til overfladen, opstår særlige naturmiljøer.
Også menneskets historie er præget af kalken. Den gemmer på flint, som gav vore forfædre effektive redskaber. Senere blev kalken udnyttet til byggematerialer og jordforbedring. Og til slut blev kalkminerne endda kunstmuseum.
Dette er den indledende tekst på skiltet som fotoet viser. Og så står der en hel del mere om kalkforekomster og kilder i Rold området.
Læs evt. mere om kilderne på dette link.
Læs evt. om Thingbæk Kalkminer på dette link.
Jeg startede med at køre fra campingpladsen via Valsgård til Rostrup og Villestrup, Møldrup mod Skørping og er her ude at gå en tur ved St. Økssø, hvorom man kan læse flg. under Visitrebild: Store Økssø er beliggende vest for Mosskov Pavillonen.
Den har et areal på ca. 33 ha. Søen tilhører den dystrofe søtype med surt, brunt vand.
Den brune farve skyldes søvandets
store humusindhold. Under 2. verdenskrig udgravedes en del tørvemoser på søens vestside, hvorved der fremkom en del tørvegrave.
Som jeg skrev før, er det ikke nemt at komme til at vise hvor stort træet reelt er. Her er jeg gået et stykke ind i skoven for at fotografere Forstrådens Gran mellem de andre træer. Og som det også kan anes er stammen
både væsentligt højere og tykkere end de andre træstammer.
finder man umiddelbart syd for Skørping by - beliggende op til Møldrupvej. Douglasgranen er plantet i 1883 af skovrider L.F.E. Hintz til minde om forstråd
H. J. Hansen. I 1998 var træet ca. 40 meter højt og ca. 4.40 m i omkreds i brysthøjde. Forstrådens Gran er detaljeret beskrevet i bogen: Navnkundige træer i Rold Skov - udgivet af Helge V. Qvistorff, Rebild.
Det sidste billede (herunder) jeg tog viser måske egentlig mest om træets størrelse - men jo kun den nederste del.
Her er porten ind til Den Jyske Skovhave.
Og herunder følger teksten fra Skov- og Naturstyrelsens folder om Skovhaven:
Velkommen til Den Jyske Skovhave.
Her i hjertet af den 8000 ha store Rold Skov er der på 14 ha samlet over 150 forskellige træer og buske fra store dele af verdens nordlige halvkugle. Historien rækker tilbage til årene 1886-1902, hvor den initiativrige og forstbotanisk interesserede skovrider Hintz ledede Buderupholm Statsskovdistrikt. Stik imod sin chefs forbud mod at plante andet end Bøg, Eg og Rødgran forsøgte Hintz på netop disse arealer, at plante mange forskellige fremmede træarter fra mange kontinenter. Som bevis på at chefens forbud blev omgået, kan i dag ses de mange over 100 årige kæmper, der stadig står spredt i haven. Den største er en Grandis fra 1896 som er 43,5 m høj og indeholder over 32 kubikmeter træ. Træet er givetvis det største danske nåletræ målt i volume. En del af disse indførte arter har vundet større udbredelse i dansk skovbrug op igennem det seneste århundrede. Det gælder eksempelvis Sitkagran, Nobilis og Douglasgran. Siden 1940’erne har tilplantningen været mere systematisk i små skovparceller og i 1970 åbnede skovhaven som en seværdighed.
Hundeskov
Ved åbningen af skovhaven i 1970 blev Danmarks formodentlig første officielle hundeskov etableret. Hundeskoven er et fristed for hunde, hvor de må færdes uden snor, men under ejerens fulde kontrol. Hele skovhaven er indhegnet, for at sikre at hundene ikke forvilder sig uden for området. Desuden beskytter hegnet nytilplantningerne mod hjortevildt, der ynder at bide knopperne af træerne.
Information
Oversigtskort, der viser de forskellige træarters placering, findes ved hovedindgangen. Ved hver enkelt parcel er der placeret informationsskilte, der viser træernes alder, geografiske hjemegn, biologi og evt. anvendelse. Alle informationer, herunder alfabetiske artslister på dansk og latin, kan findes på hjemmesiden.
Publikumsfaciliteter
Indgangsportalen er japansk inspireret, og er en hyldest til japanernes havekunst, hvor træerne har en særlig stor plads. Ved portalen er der opsat bord/bænkesæt og grill. Inde i skovhaven er der også borde og bænke samt en vandpost til tørstige hunde.
Ved parkeringspladsen er der toiletfaciliteter (tørkloset). På 600 m af stinettet er der udlagt kørestolsvenlig belægning.
Her lige inden for hovedindgangen står dette skilt med oversigt over skoven. Der er tekst om hvordan skoven kan/må benyttes. Se evt. mere på Rebildporten
Adressen er:
Den jyske Skovhave,
Møldrupvej
9520 Skørping
56°48'16.2"N 9°54'39.5"E
Billedet viser skiltet lige inden for indgangen. Området er indhegnet.
Jeg gik turen rundt på den med rødt markerede sti, som bliver nævnt i den foregående tekst som kørestolsvenlig - og det er da også en udmærket belægning der er på. De kommende billeder er fra denne sti.
Dette og næste billede er taget inde i skovhaven, hvor jeg gik en tur rundt ad den sti, der er befæstiget til kunne bruges af kørestole, rollatorer og at dem, der ikke bryder sig om at gå på ujævne stier. Stien var fin og jævn at gå på. Læs evt mere på dette link
En plante med nogle sjove nåle eller er det blade?
Resten af denne dags tur fortsætter på næste side
Tilbage til foregående side