også med bilture uden campingvogn - og andre ting
For at siderne ikke skal blive alt for lange deler jeg turbeskrivelsen op i flere dele.
Jeg er her kommet til Nr. Vorupør og du kan nu se nogle billeder fra "havneområdet"
Da der var flest, var der 27 store kystbåde, der fiskede fra Vorupør, men da Hanstholm Havn åbnede i 1967, fortrak mange fiskere dertil. I dag er det derfor fritidsfiskere, der sejler ud fra Vorupør Landingsplads.
Ved Landingspladsen finder man Vorupør Redningsstation. Herfra blev i perioden 1851 til 1986 reddet 621 menneskeliv, og redningsstationen er fortsat en vigtig aktør ved kysten.
Nr. Vorupør er et af de større fiskerlejer på Vestkysten. I slutningen af 1800-tallet skete der her en udvikling, som fik stor betydning for alle kystfiskere i Thy.
I 1898-99 indbragte fiskeriet i Stenbjerg og Vorupør lige så meget som det øvrige fiskeri på hele kyststrækningen mellem Bulbjerg og Nymindegab.
Nørre Vorupørs kerne er domineret af husene langs den lange Vesterhavsgade, som leder ned mod landingspladsen, fiskerlejets hjerte. Nogle af landingspladsens pakhuse bruges stadig og vidner om fiskerlejets historie. Side om side med disse ligger forskellige butikker, cafeer og turistattraktioner, der giver Vorupør sit helt eget særpræg. I Nordsøakvariet kan man se fisk fra Nordsøen, og der er forskellige børnevenlige aktiviteter.
Vorupør Museum , Vesterhavsgade 21, Nr. Vorupør, er åbent fra 1. april til 31. oktober.
Disse oplysninger har jeg fundet på Nationalpark Thys hjemmeside. www.nationalparkthy.dk
Jeg fandt en P-plads og gik så rundt på området ved fiskerlejet i et stykke tid. Billederne viser, at der også her er både på stranden. Det er også her, at man har etableret et havbad, som desværre er sandet til flere gange, men så vidt jeg ved fungerer det da det meste af tiden.
Jeg kørte fra Lyngby via Svankær, Hedegård, Ørum og gennem Lodbjerg Klitplantage og er her ved Lodbjerg Fyr.
Fyret blev bygget i 1883 og tændt første gang 28. november 1884. Fyrtårnet er 35 meter højt, og lyset har en højde på 48 meter over havet.
Fyret er åbent for besøg i dagtimerne. Ved indgangen er der en plancheudstilling om fyrtårnets og områdets historie. Ved fyret er der en primitiv lejrplads med shelter, hvor man kan opleve natten og det blinkende fyr.
Nu er det den 10. maj og kl. er 8.45 og jeg er ved at være klar til at tage ud på nye ture i området efter mogenbad og -mad. Jeg har noteret mig i mine daglige optegnelser, at det er flot vejr (kan jo også ses på billedet) og at der kun er lidt vind, men at der begyndte at komme skyer og at vinden friskede lidt op ved godt 8-tiden.
Kirkeruinen set fra den anden side.
Følgende oplysninger er hentet på www.nationalparkthy.dk
Tvorup Kirke blev bygget i den sidste del af 1100-tallet som en typisk romansk landsbykirke, opført af tilhuggede granitkvadersten og med apsis, kor og skib.
I midten af 1700-tallet beretter kilderne om, at sognet næsten er affolket, og at man kan køre hen over det tilsandede kirkedige. Porten er lukket af sandet. I 1794 valgte man at lægge sognet ind under Vang Sogn. Kirken blev revet ned.
Ruinen af Tvorup Kirke er et fredfyldt sted, der absolut er et besøg værd. Granitsten og rester af den mørtelfyldte murkerne viser kirkens kontur, og den tidligere kirkegård ligger græsklædt og omgivet af resterne af det gamle kirkedige.
Fortsættelse følger på næste side / tilbage til foregående side